РЕКЛА СИ НИКАД? - Катарина Крстајић
Жанр: роман, 1. издање 2017.
337 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-305-9

НОВО! Роман ,,РЕКЛА СИ НИКАД?'' аутора Катарине Крстајић
"Рекла си никад" је прича једне свакодневне девојке која ће искусити велику, фаталну, забрањену љубав. Испричана је толико искрено и тако безусловно истинито, да на моменте звучи као исповест најбоље пријатељице... ''

Наталија Девић, књижевник и новинар

О роману:
Тридесетдвогодишња Марија, атрактивна, способна и принципијелна пословна жена и поред привидне материјалне сигурности и даље је емотивно незрела и неиспуњена. Као и већину савремених девојака и њу мучи питање пронаска правог партнера уз кога ће се остварити као супруга и мајка. Она упознаје Марка, љубав свог живота, али тај мушкарац према коме по први пут осећа фаталну привлачност, долази из неразведеног брака. Иако је та љубав мења, чини отворенијом и бољом, она са собом доноси стална искушења. Јаке емоције Марију терају да гази и преиспитује све своје принципе и животна уверења како би схватила шта заиста жели и шта је то љубав.

Друга тема која се паралелно провлачи јесте питање да ли постоји судбина или је човек сам креира? Од тренутка када је упознала Марка, Марија осећа да га од раније познаје. Путовање у Венецију, опчињеност тим градом и италијанским сликарством из доба романтизма, као и портрет непознате жене из петнаестог века чији се лик појављује с времена на време у њеном животу, добијају пун смисао тек Маријиним одласком код регресиотерапеута где сазнаје да су Марко и она везани кармичким дуговима.

Роман садржи и еротске сцене, кроз које се описује јачина страсти између два бића, чиме се, донекле, може оправдати јунакињина опчињеност и заслепљеност. У њему се може пронаћи свака жена јер су управо жене те које најчешће дају предност емоцијама у односу на разум. Инспирацију за причу о прошлим животима, кармичким везама и сродним душама ауторка је пронашла у слици Леонарда да Винчија Дама са хермелином.

,,Ако нас једна књига натера да се поистоветимо са њеним ликовима, и да при том преиспитамо себе и своје поступке, али нам уједно омогући и потпуни ужитак приликом читања, онда се ради о врхунској књизи која растаче и љубав и судбину као форму, у којој речи постају магија. Таква књига добија своје високо место у савременој српској књижевности. Књига коју управо држите у рукама.''

Милена Миликић, писац