ЛАВИРИНТ МОГ УМА - Лука Лукић
Жанр: поезија, 1. издање 2017.
64 стр.
ИСБН 978-86-7343-302-8

Ево још једне наше књижевне звездице, младог и талентованог аутора, четрнаестогодишњег Луке Лукића, који пише предивну поезију, онако како само то дете уме: искрено, са пренаглашеним доживљајима, и прочишћених осећања, покушавајући да тиме изгради сјајни рам од поезије и тако заштити своје нежне године.

О поезији Луке Лукића, рецензент књиге, гђа Живка Цица Маричић, професор српског језика и књижевности, између осталог каже:
,,Поезија детета које не жели да одрасте је један контрапунт петнаестим годинама које асоцирају на немир, бурне и пренаглашене доживљаје и наивне и недовршене песничке слике. Његов израз има снагу сечива, он не штеди и не бира речи по песничкој лепоти, већ по семантици, и премда по некада квари песничку слику, он не одустаје од бриткости.
За младог песника лексика је море које он тек открива. Његове речи припадају вокабулару дневне комуникације али су у поезији песника, Луке Лукића, ослобођене стереотипа. Његов речник је омеђен годинама и искуством, али је врло занимљиво да песник у песничким сликама, у недостатку распеваности, прибегава гномском изразу. Лука то чини овако:
,,... Мудри људи лажи не продају,
када кажу:
,,Пријатељи се стичу, а не додају!” “
(Песма ,,Пријатељство”)

Песник је на корак до метафоричности сваке врсте, тачније на првој степеници, а у ту песничку ливаду најлепши пут ће прећи успостављањем компромиса између своје поетске иновативности и формуле коју наметне инспирација.
Лука Лукић је свој песнички пут непоколебљиво зацртао баш у том смеру, спреман да у царству речи гради своје сопствено царство.''