СА СВИТАЊЕМ - Илинке Марковић
Жанр: поезија, 1. издање 2018.
160 стр. брош.
и тврд повез
ИСБН 978-86-7343-287-8

Нова збирка поезије Илинке Марковић, трећа по реду, ''Са свитањем'' ( ,,Између јуче и данас'' 2014. и ,,Право на живот'' 2016.) нешто је попут лирског дневника који ауторка још увек пише нежно пребирајући по успоменама.
Ходати стазама њене поезије занимљива је и лепа авантура у којој вас не чекају олује и разочарења, него фино исткано плетиво живота којим она комуницира с читаоцем откривајући му своје емоције, животно искуство и мудрост живота.

Илинкини дарови су песме њене, лепе као рано рухо девојачке душе које она тка, плете и везе за себе и своје ближње, и даљње, за све оне које зна и не зна и о којима пева, за мале кућне празнике и све ређе свечаности читања и слушања песама. Толико љубави, доброте и нежности, прожете тихом сетом, може да изнедри само права лирска душа, и то женска, она која је у блиском роду са самом поезијом и која све ово што нам дарује кроз благе, лековите, скоро љубавне песме и књиге, није научила из књига већ из живота, рођењем стекла и наследила и љубављу оплеменила, тако да и души која дарује и души која дарове прима буде још драже и лепше.
Уз помоћ поезије наша песникиња успоставља чврсту духовну комуникацију с прошлошћу, са завичајним лепотама, у песмама које је посветила свом родном крају. У њима још увек дишу зелене ливаде безбрижног детињства, још одзвања ведар дечји смех, и још увек се чује шкрипа импровизиране љуљашке.

 

,,Уз пуцкетање ватре и мирис свеже погаче
вратим се свом завичају.''

Такође, уз помоћ поезије она успоставља чврсту духовну комуникацију са добрим и драгим људима, љубављу која код многих бледи и копни под наслагама прохујалог времена. Отуда је љубав централна тема у њеним песмама. Љубав као свеопшта планетарна вредност и као насушна људска потреба.

,,Бићу твоја недодирна звезда
која ноћу сјаји у зеници снова,
бежећи у тами од себе саме...''
--------------------
,, Ова збирка, симболичног назива „Са свитањем“, баца светлост на прошле дане и као фењер, осветљава пут за будућност и неки лепши свет. ''

Сања Вукосављевић