CAFÉ ТАЛИЈА- бајка о једном времену - Јасна Арбанас
Жанр: роман у причама, 1. издање 2018.
112 стр. брош.

ИСБН 978-86-7343-345-5

Да ли волите реалне бајке? Оне које су настале у времену у коме сада живимо? Уколико је одговор потврдан, онда је ово права књига за вас!
Наиме, ,,Café Талија – бајка о једном времену’’ није бајка, далеко од тога, него искуство прошлости вешто посредовано у садашањост. Изврстан спој историјске грађе и интимног сведочења, вешто претворен у штиво које се обилато наслања на реалност, али и на емоције.
 
Кад је аурорка и нараторка романа Café Талија одлучила да пристане на десетодневно наградно путовање у Париз са мало познатим другом из гимназије, можда није слутила да започиње нешто ново, непознато и изазовно. Париз, град светлости, понудио им је време и прилику да буду сами, да се зближе и заволе. Упознајући Париз, упознавали су се и међусобно. Већ тада, на почетку, у роман, баш као и у живот, симболично се уплићу две античке музе, Мелпомена, муза трагедије, и Талија, муза комедије. У тренутку када се рађала њихова љубав, “на прагу једног опасног времена”, у њиховој земљи почињао је рат, распад земље и суноврат система вредности.
У питању је суптилна књига сећања која лично искуство претаче у узбудљиве мемоаре у којој ће се препознати сви они који су живели и преживели деведесете на Балкану, роман који сведочи о снази љубави која надилази све недаће, о победи живота над смрћу.