ИГРА МАСКИ - Сања Вукосављевић
Жанр: роман, 1. издање 2018.
315 стр. брош.
ИСБН 978-86-7343-342-4Након романа ,,Игра сенки'' ( 2015.), нови роман као наставак првог - ,,Игра маски'', говори о искушењима са којима се млади данас боре, у овом времену отуђености и потребе да се буде међу људима, у времену када се праве погрешни кораци.

Јунаци романа, Душан и Ива, нису типични седамнаестогодишњаци. И једно и друго су, свако на свој начин, обележени својим поступцима и животним одлукама који су их и довели до маргине друштва.

У првом делу ,,Игра сенки'' ауторка нам открива какве мрачне тајне крију ,,велики и страшни новобеоградски блокови``, са каквим се све проблемима суочавају млади, и има ли њихов бунт оправдање? Која је цена кршења закона? Колико кошта слобода? Да ли је љубав доступна свима или само одабранима?
,,Игра сенки'' је Душана и Иву, након изласка из поправног дома, оставила недоречене и на животној раскрсници. Нови живот, који им је поклоњен, у великој мери се разликује од оног који су до сада живели, а то доноси нове проблеме.
Нова књига ,,Игра маски'' открива нам каква се лица и личности крију иза маски са којима се свакодневно сусрећемо, а нова познанства, стари греси, позната прошлост и неизвесна будућност, уз сталне проблеме са којима се суочавају деца улице, одвешће вас дубље у мрачну страну живота. Ко су, заправо, ти људи које нам судбина уплиће у живот?

 

И у новом роману, Сања Вукосављевић успешно води радњу и реализује идеје које је поставила да би показала како живот младих може бити литерарно занимљив и кад је тежак, пун неспоразума и немира који муче бића која се тек развијају, а да све то опет буде питко и привлачно. Њен језик и стил су избрушени, а тема актуелна.
Квалитет овог романа се огледа и у чињеници да одређени његови делови производе јак емоционални доживљај. Такође, нема нејасних и неразумљивих порука или констатација. У питању је веома читко дело, лако за читање, са дивном поруком.

,, Писање је мој глас. Писање је моја борба за опстанак. Писање је мој начин да променим ствари. Верујем у изреку да ако желиш да промениш свет, онда и сам мораш постати та промена. Све друго би било лицемерно.’’