ЗАТОЧЕНИК ТАМЕ - Горан Малбаша
Жанр: роман, 1. издање 2018.
190 стр. брош.
ИСБН 978-86-7343-340-0„Киплинг је говорио да мајсторска умешност стоји у основи сваке велике уметности. Те речи смо непрекидно имали на уму читајући нову књигу из пера Горана Малбаше, врхунски трилер под називом ,, Заточеник таме'' ( Књижевна омладина Србије).
Напетим стилом и проницљивим разумевањем најмрачнијих људских нагона, Горан Малбаша нам доноси несвакидашње, шокантно и веома комплексно књижевно дело о разорном утицају неокајане прошлости на садашњост.

Својим дубоким увидима у беспућа људске душе, овај врсни трилер надилази уобичајене жанровске стандарде и доноси мајсторски осмишљену причу која ће у атмосфери мистерије и напетости држати читаоца у неизвесности до самог краја. Па чак и сам крај... биће само нови почетак...

Радња романа:
Историјски вихор Првог српског устанка изнедриће Арсенијевиће – породицу која ће у наредних двеста година дати неке од најистакнутијих представника српске елите. Свој породични успон они започињу злочином – у налету похлепе и љубоморе, Вукан Арсенијевић Црни убија Арсена Санковића на чије име убрзо пада заборав.
Много година касније, распад Југославије доноси тешка искушења за Арсенијевиће. Њихов најмлађи изданак, Андреј, наследник је најбољих врлина својих предака али и предачког греха који, попут дефектног гена, он носи у себи. Нашавши се у вихору ратних дешавања он убија непријатељског војника и буди зло из прошлости чиме покреће лавину стравичних догађаја. Лични сукоб с опасним криминалцем Вуком одводи га у сурови свет подземља а цена изласка из тог света је превисока – ново убиство које Андреј мора да изврши. Он то и чини... али се ту не зауставља...
Са сваким новим убиством Андреј постаје опседнут смрћу других људи. Сатански аспект његове личности је све доминантнији, па он почиње да убија и онда када криминалац то не тражи од њега. Распет између греха предака, савести, сурових околности и просветљујуће спознаје, он почиње да наслућује перфидну игру зла која се вековима поиграва породицама Арсенијевић и Санковић, чинећи их наизменично злочинцима и жртвама. Он схвата да се зло не може победити ратом, већ опроштајем и искреним покајањем. Али хоће ли имати снаге да опрости превару, издају и смрт родитеља?
Може ли снага љубави да прекине породично проклетство, или ће Андреј постати само још једна његова карика?

 

Dobro ispripovedana priča o našoj stvarnosti, ljudskim dilemama i nedoumicama, etičkom i duhovnom bespuću, istorijskoj zlehudoj sudbini jednog naroda, ali s jasnim stavom o potrebi za humanističkom koncepcijom i pozitivnom moralnom vizijom sveta.

Ivan Zlatković, književnik i doktor srpskog jezika i književnosti