ТРАГОМ ДУШЕ УСНУЛЕ - Мила Миљанић
Жанр: поезија, 1. издање 2018.
50 стр. брош.
ИСБН 978-86-7343-341-7

Нови песнички бисер у издању Књижевне омладине Србије, збирка поезије ,,Трагом душе уснуле'', аутора Миле Миљанић.

Храброст да се буде искрен у песми заслужује респецт, јер ови стихови зраче светлошћу која растерује мрак туге, одакле вребају ненаслутива зла и боли – што кад се исклеше у стихове постаје изазов живота.

Песникиња живот гледа право у очи и не крије своју рањивост, али у достојанству види упориште за губитак кога прати неминовност, јер је то једини реални, природни пут до коначне победе човека над животом – где је индивидуа кап у океану. Искра у космичком бескрају.
Предиван назив збирке „Трагом душе уснуле“ уводи нас у суштину индивидуалног рефлекса унутрашњег света хармоније који се повија од изненадних сурових атака вањског, свирепог света кроз сукоб пожељног и недокучивог, сањаног али недосањаног, драгог, болног што се неумољиво враћа и заносног што незадрживо одлази, рађајући песму као исходиште прихватљиве утехе кроз које пролазе топли зраци сунца.

,,Опет сам дечак, несташан и чио,
жељан живота кроз жито јурим,
чека ме мајчин загрљај мио,
класје разгрћем, дому журим.

Небо нада мном плавље но икад,
поскочим само и дотакнем га лако,
нисам ово могао никад,
стегну се нешто у грудима јако.

Гледам, иза брда сунце залази,
под ногама смрзлим лед пуца,
мајчин ме загрљај најзад налази,
срце је стало, а душа остала да куца.''


,,Импресивно богато дело за које никада не бих рекла да је првенац, с обзиром на дозу песникове зрелости која је све време присутна.
Она песничким тоновима улива наду и тражи неку светлу страну живота. Њена рима одушевљава, остављајући утисак да је с лакоћом писана...''