ДУХОВИ РАТА - Душкo Благојевић
Жанр: епска фантастика, 2. издање 2018.
352 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-286-1

У свима нама постоји истраживач. То је оно што ми радимо. Истражујемо наш свет и оно што се догађа око нас. Фантазија и епика омогућавају нам да истражимо нешто сасвим ново, и да то заволимо. Шта је то у фантазији што нас привлачи? Ако погледате врхунске филмове и књиге за сва времена, обично ћете наћи да постоји нека епска компонента у њима, да нас оне одводе у друго време и место.

Ту је присутан осећај великог новог света, великог открића. Зашто желимо такве ствари? Можда зато што постоји осећај да у свима нама постоји истраживач. Осим тога, желимо да верујемо да једна особа може да направи нешто другачије. То је нешто у шта нисмо сигурни, али желимо да верујемо да је то истина. Епска фантазија је често жанр једне особе која ствара огромну промену у свету. О томе нам она говори.

Али, да би вам се одређено фантастично дело допало, после чијег читања нећете остати равнодушни, потребно је да аутор тог дела поседује оригиналност; да већ познате теме учини свежим, новим и њему својственим.
Управо такву врсту оригиналности поседује аутор дела "Духови рата" из трилогије књиге "Драгојл ратници", Душко Благојевић.

Уживаћете у бравурозно вођеној радњи, дијалозима, описима окршаја и у јединственом умећу аутора да смести читаоца "на лице места" и као чаролијом учини да доживимо призор северњака који се спремају за освајања, као да се одвија управо ту, у нашој непосредној близини, да видимо мимике на лицу Цара севера који жели да загосподари светом, и сазнамо може ли древни ред Драгојл ратника зауставити силе таме и открити ко се крије иза маски и ужарених очију Духова рата?

Читањем овог изванредног књижевног дела, подсетићете се зашто толико волимо магичан свет епске фантастике и његове ауторе.