ЛАЈБОВИЧ - Александар Павловић
Жанр: драма, 1. издање 2019.
90 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-355-3
У којој мери хумор може бити средство друштвене промене? На ово и многа друга питања одговара Александар Павловић у својој новој књизи драмском тексту ,,Лајбович'' - осведочену критику друштва, представљену као драмска сатира и сјајан хумор.
Особине људи које радо критикује јесу похлепа, лицемерје, апсурд и отуђење. Такође, Александар кроз текст често показује слику негације човека у друштву и наметнуте му ставове и правила понашања, слику система без погледа на будућност.
Једна од кључних тема коју књига разматра јесте суштина и порекло зла које се испољава кроз одсуство морала, односно, његова психолошка, филозофска и метафизичка основа.
Највећа вредност ,,Лајбовича'' јесте константно маестрално поигравање и обојеност иронијом. Kњига одлично балансира између озбиљности и шаљивости, научног и дневничког дискурса те је истовремено борбена и танкоћутна, слатка и горка, разумна и срчана. Високим степеном психоанализе, књига пршти ужитком тумачења и читања (кроз психоаналитички филтер) којим лако преплављује читаоца, а носи је продоран и ретко мудар глас који уистину вреди саслушати.
У временима кризе, уметници као што је Александар Павловић, сведоче. Видљива је њихова критична улога у смислу друштвене савести и моралних критика, као и њихово заједничко деловање. Они обезбеђују суштински излаз за опсег повишених емоција које осећамо: конфузију, фрустрацију, анксиозност и безнађе. Што је најважније, они нас подсећају на радост живота, снагу и отпорност људског духа.
И не заборавите, хумор је феномен интелекта, а када се успешно пренесе на папир опробана је формула за квалитетно проведено време уз књигу, и позитиван став.
Верујемо да ћете уживати уз Лајбовича и његове другаре!