СТАЈАЛИШТЕ 21 - Аљоша Љубичић
Жанр: роман, 1. издање 2019.
406 стр. брош. повез

ИСБН 978-86-7343-383-7 2004. година, Београд.
Сваки пети брак у Србији заврши се разводом.
Живи се испред телевизора, кроз политику и свакодневицу. Прича се да је пре било боље, а да ће бити још горе. Сви знају „како би требало да буде“...
У једном новобеоградском блоку расте група дечака, тврдоглаво уверена да им нико ништа не може, само ако су сложни. Ниједан проблем не делује им нерешив, ниједна ситуација опасна... Одрастањем, одлуке постају теже, а последице веће. Сваки од њих мора да изабере свој пут, чак иако је премлад за тај избор.
Један од њих је и Борис... Kада тврдоглавост постаје проблем, а несташлуци прелазе у пороке?
Ово је роман за све младе који мисле да није до њих.
Ово је роман за све родитеље који мисле да лаж може да заштити.

,,Аљоша Љубичић приповеда у првом лицу о одрастању и сазревању једног дечака у Београду почетком новог миленијума. И ово је његов први роман.
Иако дебитант, својим јединственим стилом и искреношћу Љубичић успева да зграби читаоца већ на првим странама када упознајемо главног јунака - петнаестогодишњег Бориса Ружичића и његову идиличну породицу - отац и мајка професори, старија сестра за пример. Међутим, идила је само привид и полако, како странице одмичу, наговештава се њено урушавање. Аутор нам ништа не открива унапред већ нам приповеда редом, онако како су се ствари и дешавале. Kроз причу идемо без заустављања као планинском реком пуном букова и спрудова, али и скривених места која чувају неке тајне. Рецимо о свему ономе што тада радимо први пут.
Да ли је Стајалиште 21 тинејџерски роман? Свакао да јесте и као такав спада у недостајућа штива написана на нашем језику, смештена у наш простор и време, али, због своје аутентичности и искрености може бити и занимљив и важан родитељима тинејџера. Ако ништа друго, оно да их подсети да су и они некада били млади и да децу никада не треба испустити из видокруга јер када нам нису на оку морамо знати где су, с ким су и шта раде. ''
Из рецензије Милице Пилетић