НИШТА ЛАКШЕ - Снежана Ореб
Жанр: роман/новела 1. издање 2019.
80 стр. брош. повез
ИСБН  978-86-7343-380-6
 
Јунакиња приче дели судбину хиљаде жена које су биле или су жртве дискриминације по разним основама. Доротеа Тадић у потрази за послом наилази на ситуације где су њене године, род којем припада, понекад и "вишак" знања и образовања, на жалост, препрека у налажењу посла.

Без патетике и самосажаљења говори о томе шта јој се догађа.
Зорица Рис

Ретко ко тако храбро говори о ономе о чему се обично ћути. Ма колико њене намере биле чисте и племените да ствара бољи свет, осећа да је на крају ипак губитник и жртва, жртва не само сопствене племенитости и етичког идеализма, већ времена које је увек тешко за такве људе.
Ипак, осећање трагичности Снежана брзо тера од себе, и њен животни идеал може да се сажме у једној реченици - биће боље сутра, идемо даље...
Марија Орловић

Јунакињом ове приче си ми потврдила да је све у нама, јер како Доротеа Тадић каже: "Има у њој моћи да покрене планине". Поручује да је она, па тако и свако људско биће извор покретачке животне снаге, воље да креативном акцијом остварујемо најбољу верзију себе.
Љиљана Лукић

,,Ова књига је мотивисана генерацијом рођеном половином прошлог века, оном коју је друштво прерано отписало, а којој и сама припадам. Отписали су нас, без обзира што још увек можемо да радимо, да стварамо, градимо и доприносимо. И нико нас ништа није питао. Затворили су нам фабрике, предузећа, радна места. Било им је и то мало, па су још изазвали ратове и многе сукобе чије смо били жртве или сведоци, гурнувши нас у нешто што никад нисмо желели, нити икада помислили да је могуће.
А ми, и те како имамо шта да кажемо и поручимо. Храбро и без освртања корачамо напред. Остављамо прошлост онима којима она треба, да је кроје и мењају онако како им одговара. Да се заклињу у своју верзију истине, и историје. За то време, ми настављамо да живимо, да волимо, радимо и опстанемо због нас самих. Јер нам је важан управо опстанак, али и истрајност и љубав.
Зато у наслеђе остављамо вољу, снагу, мир и толеранцију. Ова књига је за такве људе и идеје.

На крају, књига је посвећена жени. Жени са неограниченим роком трајања.'' - каже аутор књиге.