РАТНИК И КУДРАВА - Горан Ћурчић
Жанр: роман, 1. издање 2020.
160 стр. брош. повез
ИСБН  978-86-7343-400-1
 

Након романа ,,Потомство'' који се бави темама из области научне фантастике, нова књига Ћурчића има елементе епске фантастике, мистерије, старословенске митологије и бајке налик изворним верзијама бајки браће Грим и Шарла Пероа, где није све црно бело, где јунаци поседују у себи и зло и добро.
Кудрава је смрт која хода. По некој аналогији могла би се повезати са старословенском богињом Мораном, што ће се на крају романа на неки начин разрешити и показати ко је она уствари. Други главни лик је Ратник, без имена и који поседује сасвим друге особине, за кога ће се такође на крају романа показати са којим старословенским митским бићем он има везе.
У једном краљевству кује се завера против краља који одлази у рат. Планове за преврат и убиство кује његов брат, велики кнез, који машта о томе да постане краљ уместо краља (некако познато?). Краљ пре поласка у рат ангажује Ратника да му чува и штити породицу, док његов брат, велики кнез ангажује Кудраву за сасвим другачије намере.
Мото романа је „Када бисмо сви размишљали о својим поступцима, и обуздавали своје страсти, да ли би вредело живети?“ Ћурчићеви јунаци су у почетку необузданих страсти, али временом почињу да размишљају о својим поступцима и да се понашају по одређеним правилима које налаже морал и лично осећање правичности.

Из рецензије Тихомира Јовановића