СВЕТ СПАВАЧА - Никола Срдановић
Жанр: роман, 1. издање 2020.
145 стр. брош. повез
ИСБН  978-86-7343-403-2

Kроз историју, митологија је инсприсала многе античке песнике, те су још у рано доба настанка цивилизиције настајала највећа уметничка и песничка дела. Људи су се дивили прелепим боговима која су били обучени увек у најлепше одоре, које приличе само боговима, дивили су се њиховој лепоти која је увек зрачила и задивљавала, дивили су се њиховој бесмртности, као и моћима које су поседовали.  Али како је уопште дошло до тога да измишљени богови постану обавезан део живота сваког античког човека? Kако су уопште дошли на историјску сцену и шта је довело  до тога да бесмртни и моћни у пуном сјају, нестану са историјске сцене, постану део мита и оду у заборав?

Људи су кроз своје приче и митове хтели да објасне и разјасне сами себи њихово место у свету у коме живе, као и све оно што превазилази границе људског разума. У боговима су тражили сигурност од својих мука и тескоба, али уједно и захвалност за свако благостање које су уживали. Учење о боговима се мењало из епохе у епоху,  у складу са потребама и развојем сваке епохе.

Kако о томе размишља млади писац, Никола Срдановић, прочитаћете у књизи ,,Свет спавача’’. И не само о томе, већ и о разлозима настанка религија, о томе ко су богови, ко су хуманоиди а ко су људи, а добићете и одговор на питање: Да ли нас богови чују, или нас игноришу? И све то на његов начин.