ИСКРЕ ЖИВОТА - Теодора Петровић
Жанр: поезија, 1. издање 2020.
64 стр. мек повез
ИСБН  978-86-7343-405-6

Kњига ‘’Искре живота’’ доказ је да младим песницима у српској књижевности треба омогућити више простора за раст и развој. Теодора је управо нови глас песништва који непретенциозно и спонтано, остављајући за собом старомодну кићеност писане речи и епитете, призива једноставан стих неоптерећен украшавањем, стих близак младом човеку, а усмерен ка смисленом и привлачном изразу и осећајности.
Песнички поступак ове младе песникиње огледа се у хватању неодређеног облика унутар будуће песме. То је нека врста архипелага што ће касније постати структура поетске творевине. Она унапред фиксира завршетак и претпоставља почетак, али не и садржину која ће се наћи између тих двеју дестинација. То је постепено откривање садржаја док су још надахнућа при руци. Песникиња ретко интервенише на развоју дела. При том се клони потенцијалних ограничења било какве теорије. И у томе лежи, између осталог, њена оригиналност.
 
,,Ти, који би читао моје мисли лако,
као дете што наиван поглед има,
да ли постојиш негде далеко,
или си само мој немир давни
и пука машта ових рима?
 
Немој ми реци да срешћемо се!
Не реци ни то да ли постојиш!
Сан је некад од јаве бољи,
јер, срце увек машта и чека,
док далеко од мене стојиш!’’
 
Осим мотива љубави, збирка обилује стиховима рефлексивног (мисаоног) карактера и истицања важности снова, учесталости заблуда, пролазности…. Она спаја, освежава, узбуђује, буди осећања, и то је заправо оно уметничко мајсторство које привлачи читаоца.
У сваком случају ради се о талентованој песникињи и песникињи од ретке инспирације која има лепу песничку будућност којом ће, надајмо се, добро управљати.