ОЧИ ПУНЕ СУНЦА - Срђан Кондић
Жанр: роман, 1. издање 2020.
160 стр. брош. повез
ИСБН  978-86-7343-409-4
 
,,Очи пуне сунца’’ – прича испричана кроз седам дана живота главног јунака, Гаврила.
Истину, да се у доброј књижевности увек преузима одговорност за своје реалистичне приче, аутор овог дивног романа је још на самом његовом почетку схватио, па нам подарио аутентичност гласа и језика којима се обраћа читаоцу кроз упечатљив, пријемчив и одлично написан роман.
Наиме, истина је да оду људи са села у град, из државе у другу (својом вољом или под притиском), у потрази за послом, бољим животним шансама, срећом у ма којем облику је очекивали, и то онда када начине мање или више нужан избор, када коначно схвате или никад не схвате да се заправо боре са "утопијом која није усмерена према будућности".
Роман ,,Очи пуне сунца’’ говори управо о томе, али са једне друге стране – као начин мишљења који до неслућених граница продубљује разумевање света и човека, трагичних заблуда, нужности и случајности, као критичко преиспитивање, лирска евокација и есејистичко приповедање.
На први поглед, тему романа чини дилема главног јунака – да ли да остане у граду у коме је на привременом раду или да настави своје путовање. С друге стране, ово је прича о пролазности, о страху од растанака и губитка вољених, о страху од нестајања и ништавила...
Пролази друго лето од како је Гаврило напустио свој град и запослио се на изградњи новог речног тока Колубаре. Разлог одласка из родног града била је жеља да неколико година живи и ради „номадски”, без везивања за људе и градове. Истовремено, добија добру понуду за посао у иностранству, што је одавно желео како би наставио своју авантуру. Међутим, у њему и око њега почињу да се дешавају промене које није очекивао...