ГРАНИЧАР - Огњен Крњаја
Жанр: роман, 1. издање 2021.
160 стр. брош. повез

ИСБН 978-86-7343-416-26
 
Kњига је посвећена граничарима Петроварадинске регименте.

Пролеће 1803. године. Док цела Европа са неизвесношћу чека нови рат против Наполеонове Француске, у Београдском пашалуку терор дахија и одметнутих јањичара над поробљеном рајом постаје неиздржив. У исто време, дуж Војне границе у Срему долази до серије убистава богатих трговаца и разбојничких напада на лађе које Дунавом преносе робу у Османско царство.
Милан Фелбаба, граничар Петроварадинске регименте, враћа се у родне Бановце из рата након тешког рањавања и затиче празан дом. Притиснут самачким животом, изневереним очекивањима, неправдом и тешким ратним траумама, почиње да ради за богатог митровачког трговца Димитрија Пуљевића и тако зарађује за живот.
Током своје службе сазнаје за ланац тајног кријумчарења оружја и барута из Аустрије у Београдски пашалук и открива да се иза разбојничких напада дуж Војне границе крије опасан план који има за циљ прекид кријумчарења оружја и ликвидацију људи задужених за припремање устанка. У тим догађајима дели судбину са многим истакнутим личностима тог времена, Петром Ичком, протом Матијом Ненадовићем, мајором Митезером, Димитријем Пуљевићем и земунским трговцима.
Од граничарских шанчева на обали Дунава до пограничног Земуна, на месту где су се сударале две царевине и две вере, спретност и лукавство главног јунака стављени су на пробу а он сам на велика искушења, док се око њега преплићу моћни интереси, завера и издаја.