ОДБЕГЛЕ ПТИЦЕ - Косовка Ковачевић-Вукас
Жанр: роман, 1. издање 2021.
200 стр. брош. повез

ИСБН 978-86-7343-422-3
 
Роман о четири самосталне и самосвесне девојке које се боре за личну егзистенцију властитим снагама и чврстом вером у своје способности, али и роман који враћа веру у љубав, у пријатељство и у све остале праве вредности које живот чине лепшим.
Савремена прича која ће вас натерати да се замислите о томе како живите, шта желите да будете и како да наступате када је љубав у питању.
Све ми сањамо о срећној љубави која траје до краја живота. Тако је бар у првих двадесет до тридесет година живота. Након тога, неке се задовољавају илузијама, друге подижу руке од љубави, док малобројне верују да и у 'старачком дому може наићи онај прави'. Емоције су нам на првом месту. И најхладнија жена у себи крије прегршт потребе да буде вољена, пре свега, а онда и да воли.
Највећа грешка женске природе је баш та што смо спремније за љубав која нам се даје него за љубав која се од нас очекује. Вероватно у томе има несигурности коју носимо због моралних норми које су одвајкада наметнуте – ако си остављена и још ако се о томе прича на сав глас, губиш нешто од своје репутације. А репутација је оно што не волимо да чувамо, али се ипак боримо свим силама да је не умањимо или потпуно изгубимо. Жене су увек између две ватре, у сукобу сопствених, искрених жеља и онога што говоре или чине. Наравно, поново је разлог та проклета репутација која нас и данас, у двадесет првом веку, још увек препоручује, удаје, запошљава, обележава.
Док половина жена не може да функционише у самоћи и често постаје жртва потребе да буде у заједници, друга половина се носи мишљу да је само женска самосталност права врлина којом се не упада у вечиту замку зависности од супротног пола.
Другим речима, борба, жртвовање и слободан дух су само неки од мотива који се провлаче кроз ову сјајну књигу о модерним женама, и о љубави.