КОФЕР УСПОМЕНА - Мирјана Абрамовић Поповић
Жанр: поезија, 1. издање 2021.
125 стр. брош. повез

ИСБН 978-86-7343-425-2

 
Велики Бранко Миљковић је рекао да је пјесник одувијек био онај који у другима лијечи болест од које сам умире. Поручио нам је пламени поета, воинствени геније и пророк међу пјесницима и да ћемо, ако узмемо шаку свјежег пепела, или било чега што је прошло, виђети да је то још увијек ватра, или да то може бити.

Не треба се чудити што ме управо Мима натјерала да се сјетим Миљковићевих животних магистрала, па кофер који нам је тако великодушно отворила, маниром отмене београдске даме, али и добродушне ђевојчице, препун је стихова који жаре душу, а опет је милују и смирују даром који је ријеткима дат, даром да се љепотом, љубављу и сјећањем обасја ово све мрачније и хладније мјесто, које нисмо умјели сачувати свом потомству.

Слике из Мирјаниног кофера су пажљиво послагане, брижљиво, педантно, а опет су разигране, чаробне, чудотворне... кадре да направе магију, да подмладе, утјеше и окураже. Да вазнесу попут чаробног ћилима у краљевство доброте, мира, недохватних тренутака... кадре да нас натјерају да застанемо, да се окренемо, да спасемо душу. Управо тако, овај Мимин кофер је у ствари њена душа. Све је у њој послагано у предивном реду и хармонији, све је сачувала и стиховима позлатила. Гријех би био ово племенито сочињеније ружити мудровањем и теоретисањем, исувише су узвишене и чисте њене емоције да би им одузели величанственост општим мјестима и уобичајеним фразама. Ово није књига, него ризница, није лијек, него апотека.
Стога вам је топло препоручујем.''
 
Из рецензије Невена Милаковића