ПЕСМЕ ДУГИНИХ БОЈА - Милана Милановић
Жанр: збирка песама, 1. издање 2021.
112 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-426-1

 
Њена поезија, као и њена личност, бави се једним универзалним проблемом који се протеже између стихова, кога она вешто прикрива, а одаје у само једној песми. То је проблем одабира правог пута, правог решења, правог осећања. Милана је толико реална, толико стварна, да њена поезија, док је читате, постаје део вас самих, јер она то и јесте. Њену поезију пише њен живот, па отуда и толика блискост између њених стихова и онога који их чита. У њој влада и кроз песме се појављује лагани немир, који нас заправо и покреће и у истом ритму држи, стварајући жељу за читањем следеће песме.

Милана у нама подстиче различите врсте осећања, али тај немир у позадини нас држи радозналима и открива нам жељу да овакву поезију изнесемо до краја, заједно са песникињом. Поред љубави, јавља се и једно тешко и језгровито деловање њеног бића на оно што се око ње дешава. Наиме, у њеним песмама јавља се бол, патња, изгубљеност, збуњеност, везаност, немогућност, раочарења… Међутим, наша песникиња кроз своју поезију успева да изнесе сва ова осећања са лакоћом писања, лепотом стиха, и тежином својих емоција и признања.

Док читате њене стихове, замишљаћете њен поглед док говори о љубави према родној груди, или мајци, или ћете, пак, видети њено држање док се бори против свих својих немира и потешкоћа.
 
На крају, песме у збирци ,,Песме дугиних боја’’, ма о чему да певају, јасног су, једноставног, непосредног и разумљивог израза - праве лирске песме.
 
,,Божанствена дуга спој је природних
нацрта и творевина.
Она је истовремено и предивност, и нежност,
машта, дивљење,
чаролија удисаја најсвежијих боровина.''