СОКАКОМ ДО УСПОМЕНА - Ковиљка Гавриловић
Жанр: збирка прича,  1. издање 2021.
96 стр. мек повез
ИСБН  978-86-7343-428-5

 
“Сокаком до успомена” приповеда о животу и смрти, љубави и мржњи, поверењу и неповерењу, а у мрежи тих “великих” тема копрцају се и хватају бројни индикатори малих, људских прича и реперкусија која друштво оставља на појединцима чија тамна, али неминовна страна понекад изненади и избезуми и њих саме. Онако како то само живот уме да режира. Понекад лепо, а веома често и мање лепо. То су јунаци прича ,,Сокаком до успомена’’- Видак, баба Савка, чистачица Шефика, Доминка и Хасна, мајка Спасенија, ђед Тодор Марковић, стрина Радојка, и многи други… и те како осетили на својој кожи. Осетили су и сву лепоту, и сву бол постојања. Оно што је битно јесте да су све приче из књиге истините и да су сви ти људи, без обзира да ли су названи правим именима или не, некада постојали, односно да неки од њих и данас постоје и живе.
Пишући ове приче, ауторка је имала жељу да сав свој доживљај, слику, емоцију и емпатију коју осећа према према свом родном граду и судбини обичног човека пренесе на лист папира и на тај начин их похрани у колективно сећање. При том је у свим причама ненаметљиво уткала и аутобиографске елементе, као и нека стварна сећања и слике које је везују за крај у којем је рођена и одрасла, као и људе који су били део њеног живота, сачувавши их од заборава.
     Kовиљка Гавриловић је особа која своју креативност и маштовитост испољава на бројне ачине, јер је њена реч жива, зрела и пунокрвна, а њен стил писања сликовит, пун животних порука које ни у једном тренутку не звуче претенциозно. Читајући њене кратке приче, уживали смо у спонтаности и харизми ове дивне жене. Али и у њеној духовитости. Зато верујемо да ће вас неке њене приче од срца насмејати, онако како су и нас читајући их.